Hvordan har kapitaltilgang gjort ting bedre i dag enn i steinalderen.

steinalder

Brad Pitt har i filmen Fight Club, i rollen som Tylor Durden en helt nydelig strofe når han prøver å forklare hva han er ute etter med terroraksjonene som Fight Club gjennomfører.

«In the world I see… you are stalking elk through the damp canyon forests around the ruins of Rockefeller Center. You’ll wear leather clothes that will last you the rest of your life. You’ll climb the wrist-thick kudzu vines that wrap the Sears Tower. And when you look down, you’ll see tiny figures pounding corn, laying strips of venison on the empty car pool lane of some abandoned superhighway.”

Han lengter tilbake til et stenalder-liv hvor folk lever av jakt og fiske. Uten konger, sjefer, eller helsevesen.

Det er lett å drømme seg bort når man kikker bakover i tiden, og ting ser håpefullt problemløse ut men i stor grad er dette en romantisering som ignorere alle ulempene med å leve som en steinaldermann.

Industrialiseringen av våre samfunn har skapt et stort kapitaloverskudd, og folk lever langt bedre i dag. De fleste kan med letthet ha del i dette moderne samfunnets fordeler. Det er lett å skaffe seg de ting man trenger fordi vårt økonomiske system er effektivt og tillater titusener å samarbeide uten å måtte snakke sammen. Du tar ut kredittkortet ditt, trekker det, og du har, mat, klær, medisin, hus. Du må selfølgelig jobbe, men du må ikke løpe halvnaken gjennom skaresnø, i et forsøk på å stikke et dyr som kan drepe deg, med en pinne.

 

Bare for å illustrere hvor avanserte vi syns jeg du burde se denne videoen av en mann som bestemte seg for å lage en brødrister helt på egen hånd. En vanlig brødrister koster rundt 300 kroner. Han brukte et år på å lage den helt alene.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *